София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ФБР разследва Тесла

Давала ли е компанията невярна информация на инвеститори?

5 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

ФБР водят разследване срещу компанията Тесла. Проверява се дали компанията не е заблуждавала инвеститорите, представяйки им невярна информация, включително и за обемите на произвежданите нови електрически автомобили Модел 3, съобщaва в. "Уолстрийт джърнъл".

ФБР се е активизи, след като Тесла се споразумя с Комисия по ценните книжа и фондовите борси в САЩ по иска срещу него. Комисията твърдеше, че тя е подвела инвeститорите, тъй като не е бил осигурил сумата от 25 до 50 милиарда долара, която би била необходима за изпълнението на операция по изтеглянето на компанията от борсата, планирана от него.

Шефът на компанията Илон Мъск лично и Тесла се съгласиха да платят общо 40 милиона долара глоба за уреждане на въпроса, без да признаят или отрекат нарушението. Мъск се отказа от председателския пост в съвета на директорите за най-малко три години като част от съдебното споразумение.

В четвъртък Тесла отчете печалба за първи път от две години. Той изпълни обещанието си да изведе на печалба електромобилопроизводителя, след като успя да увеличи производството на първата електрическа кола, предназначена за масовия пазар Модел 3.

Чистата печалба на компанията е била 311,5 милиона долара за периода юли-септември спрямо загуба от 619 милиона долара за същия период миналата година. След обявената печалба, акциите на Тесла скочиха с 13 процента до 326,12 долара.