София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Форбс“: България подобрява условията за бизнес

Страната ни е поставена на 46-то място из между 161 държави

5 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

България зае 46-о място в класацията списание „Форбс“ за най-добрите страни за правене на бизнес през 2018 г. Изданието отбелязва, че през последните години силното вътрешно търсене, съчетано с ниските международни цени на енергоносителите, допринесе за икономическия растеж на България с близо 4% и за намаляване на инфлацията.

"Въпреки благоприятния инвестиционен режим, включително ниските, плоски корпоративни данъци, остават значителни предизвикателства“, пише изданието и добавя: „Корупцията в публичната администрация, слабата съдебна система, ниската производителност, липсата на прозрачност в обществените поръчки и наличието на организирана престъпност продължават да пречат на инвестиционния климат и икономическите перспективи на страната“.

Преди нас в класацията са Румъния и Гърция, които са съответно на 41 и 42 място. В същото време страната ни е пред Хърватия /52/, Сърбия /56/ и Турция/57/.

Най-добрата страна за правене на бизнес според „Форбс“ отново е Великобритания. Обединеното кралство отговаря на всички 15 показатели на изданието, които са използвани за оценка на страните. На второ място е Швеция, а на трето Хонконг. В първата петица попадат още Холандия и Нова Зеландия.

В топ 10 са Канада, Дания, Сингапур, Австралия и Швейцария. Най-голямата икономика в еврозоната Германия е 14. Двете суперсили САЩ и Русия са съответно 17 и 55.

От „Форбс“ посочват, че са оценили държавите по 15 различни фактора, включително права на собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрокрация и защита на инвеститорите. Други показатели също са работна сила, инфраструктура, размер на пазара, качество на живот и риск.

Тридесет и три страни получават най-високия си рейтинг. От тази година САЩ не са едни от тях.