София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Франция избира нов парламент

В страната се провежда първи тур

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Франция избира нов парламент. В страната се провежда първи тур на парламентарните избори. Вторият ще бъде на 18-и юни.

Френските избиратели ще гласуват за 577 депутати в Националното събрание, 11 от които представляват французите, живеещи в чужбина. Всеки избирателен район обхваща около 125 000 души.

Изборните бюра в големите градове отварят врати в 8 часа местно време и затварят в 20 часа, когато се очакват и първите прогнози за частичните резултати.

Ако никой от кандидатите за дадено място не получи повече от 50 процента от гласовете на първия тур, двамата с най-много гласове автоматично се класират за втори тур. Същото се отнася и за всеки кандидат, подкрепен от над 12,5 процента от регистрираните избиратели, дори да се класира трети или четвърти. На вторият тур бива избран кандидатът, получил най-много гласове, независимо от избирателната активност.

На първият тур се явяват общо 7882-ма кандидати. Тяхната средна възраст е 48,5 години. Жените са над 42 процента. В сегашното Национално събрание жените депутати са едва 155 от 577, тоест 26,9 процента.
Вотът е изключително важен за президента Еманюел Макрон и представителите на партията на „Република, напред“, които имат нужда от мнозинство, за да прокарат реформите си.

Позициите на „Републиканците“ са отслабени, както и тези на лявата Социалистическа партия.
Крайнодесният Национален фронт и радикалната лява партия "Непокорна Франция", постигнаха сериозен пробив на президентските избори с антиевропейската си програма.

Президентът Еманюел Макрон гласува още сутринта. Той направи това в Льо Тук, в региона О'дьо Франс, където гласува и на президентските избори. Макрон бе придружаван от съпругата си Бриджит, с която гласуваха.
Двамата бяха посрещнати от насъбрали се хора. Президентът свободно общуваше с хората, здрависваше се с тях и позира за снимки.

Голяма част от състава на парламента ще бъде подновен, тъй като повече от 200 от досегашните депутати не се кандидатират за нов мандат.

Според последното проучване на общественото мнение движението на Еманюел Макрон "Република напред" ще спечели с 29 до 31,5 на сто от гласовете. Центристката партия на новия френски президент вече се класира на първо място при гласуването на първия тур за парламентарните избори в страната в 10 от 11-те едномандатни избирателни района, които представляват французите в чужбина.