Гледай
на живо

Галеоти: България е Троянският кон на Русия

Доклад сочи слабите страни в НАТО и ЕС

Галеоти: България е Троянският кон на Русия България остава податлива на руско влияние, пише в доклад, озаглавен "Контролиране на хаоса: Как Рус... thumbnail text

България остава податлива на руско влияние, пише в доклад, озаглавен "Контролиране на хаоса: Как Русия управлява политическата си война в Европа", публикуван от Европейския съвет за външна политика.

Според изследването до голяма степен политически, културни и икономически интереси често са обвързани с руската петролна компания "Лукойл" и различните поделения на тази най-голяма компания и данъкоплатец в страната.

Галеоти пише още, че в страни като Сърбия и България проруските настроения остават силни не само заради начина, по който се възприема руския президент Владимир Путин, но и за историческата роля на Русия в този регион.

От страните в НАТО България и Гърция са най-свързани с Русия и с най-слаби институции, се казва още в изследването.

С толкова слаби институции, но с по-малка степен на близост с Русия са страни като Унгария, Черна гора и Румъния, но за тях Москва има друга политика, пише Галеоти.

Според доклада Москва няма нищо против България да бъде в НАТО и ЕС, ноиска да я използва като „Троянски кон“ за своите цели.