София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГДБОП разби схема за фалшиви шофьорски книжки

Корупционните схеми са били с малки суми – от 50 до 100 лева

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Организирана престъпна група, занимавала се с манипулиране на шофьорски изпити, е задържана при операция на ГДБОП, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура. На този етап са задържани 14 мъже, 12 от които – служители на областни дирекции на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация“, и 2-ма – собственици на автошколи. Операцията е проведена по образувано досъдебно производство, ръководено от Специализираната прокуратура.
В хода на проведените действия от вчера до този момент са задържани 12 служители на областен отдел към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“и двама собственици на автошколи. Операцията е реализирана след получен на 14 май сигнал за корупционна схема в  Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“  и проведена разработка на ГД „Борба с организираната престъпност“, в рамките на която е изяснено, че в агенцията действа организирана престъпна група, създадена с користна цел и извършваща престъпления по служба и пасивен и активен подкуп.
В хода на разследването е установено, че в деня, в който бивали  определени предварително дати за провеждане на изпити, се е теглeл жребий между изпитващите служители и всеки от тях получавал данните за броя на лицата и съответната автошкола,  която в същия ден ще проведе изпита.  Според информацията, събрана до момента, тези суми били давани от онези лица, които не притежавали в достатъчна степен знания и способност за управляване на МПС.
Корупционните схеми са били с малки суми – от 50 до 100 лева, но редовни. По този начин се е генерирала доста голяма сума на годишна база. При извършените над 36 претърсвания  на адреси и обиски на лица, са открити парични средства в различни валути в размер на повече от 115 хиляди лева, като претърсванията и изземванията продължават и в момента, така че сумата, генерирана от престъпната дейност на групата, може да се увеличи.
Очаква се, че до края на срока на полицейското задържане прокуратурата да прецени на кои от лицата ще бъде повдигнато обвинение за участие в организираната престъпна група.