София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Георги Ганев: Банките минаха тестовете и са по-агресивни в кредитирането

Според икономиста при нормално развитие икономиката ще бележи ръст от над 3 %

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Невъзможно е да се иска отстраняване на поста на президента Радев, понеже той още не е встъпил в длъжност. Това каза Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“.

Ганев коментира икономическата ситуация и я определи като стабилна. Според него банките са възприели по-агресивна кредитна политика след като са преминали успешно стрестестовете.

Той посочи, че проблемът с КТБ е бил разрешен сравнително бързо и икономиката е отбелязала ръст. Икономистът смята, че при благоприятно стечение на обстоятелствата икономическият растеж ще се запази в рамките на 3 – 3,5 % годишно. Само при много негативен сценарий икономиката може да започне да стагнира или да регистрира отрицателни стойности.

Според Георги Ганев изборите в Италия няма да се отразят съществено на стабилността на еврото. 

Той коментира, че спадът в инвестиционната активност се дължи на това, че предходната година е имало усилено усвояване на еврофондове поради изтичането на програмния период.

Според икономиста в основен проблем все повече се превръща липсата на квалифицирана работна ръка.