София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ, Патриотите и ДПС отхвърлиха ветото на президента

138 депутати подкрепиха промените в Закона за околната среда

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

С гласовете на ГЕРБ, Обединените патриоти и ДПС Народното събрание отхвърли наложеното от президента вето и повторно одобри промени в Закона за опазване на околната среда, които постановяват да отпадне втората съдебна инстанция при обжалване оценките за въздействието на околната среда (ОВОС) на големи инвестиционни проекти от национален интерес.

Поправките бяха приети с общо 138 гласа "за", 78 – "против" и 2 – "въздържал се". В подкрепа на поправките гласуваха от управляващото мнозинство: 95 депутати от ГЕРБ, 15 народни представители от ДПС и 27 от "Обединени патриоти". Независимият депутат Ангел Исаев също е гласувал за промените.

Опозицията в лицето на БСП даде 68 гласа против, а двама от партията им се въздържаха, от "Воля" 10 са гласували против. За да преодолеят ветото, наложено от държавния глава Румен Радев на 8 август, депутатите трябваше да съберат поне 121 гласа за спорния законопроект.

Президентът трябва да обнародва в седемдневен срок повторно приетите промени в закона според чл. 101, ал.3 от конституцията.

На 8 август президентът Румен Радев наложи вето на промените с аргумента, че държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане.