София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ГЕРБ: Спекулациите за дълга трябва да престанат

Бюджетът отчита излишък към този момент

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„ Спекулациите за дълга трябва да престанат. На всички трябва да стане ясно, че България ще има нов дълг докато продължаваме да генерираме дефицити“ заяви председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова на брифинг в централата на ПП ГЕРБ. Тя обясни, че тази тенденция за миналата и за тази година е обърната и спекулациите на тема дълг трябва да престанат.

„Отново се тиражира цифрата 16 милиарда. Много сме говорили за тази сума. Това е лимит – договорен лимит. Усвоени са около 10 милиарда към момента и нямаме основания да считаме, съобразно предвижданата от правителството 3-годишна бюджетна прогноза, че ще се тегли нов дълг извън тези 10 милиарда”, коментира тя. 

Стоянова поясни, че 2016 година е приключена с излишък, 2017 към момента отчитат излишък, а до 2020 година са предвидили нулев дефицит. По думите й към 30 април спрямо края на 2016 година държавният дълг е намален с 333 милиона евро и тази тенденция ще продължи до 2020 година, когато се предвижда външния и вътрешния дълг на държавата да бъде едва 22,3 % от БВП .

„Гарантирам ви, че до края на мандата на правителството на Бойко Борисов ние ще имаме рязко намаление на дълга, който България отчита, независимо, че в рамките на ЕС ние сме една от трите страни с най-нисък размер на дълг, спрямо Брутния вътрешен продукт”, коментира Стоянова.

Председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ признава на БСП, че са осъзнали длъжността за сектор сигурност и отбрана.

„Това което можем да заявим категорично е, че през 2017 година ще бъдат назначени 1000 полицейски служители”. Цветанов подчерта, че от началото на годината до настоящия момент има обявени 600 конкурса за назначаване на полицейски служители. „От тях вече една не малка част са назначени, но в оставащите 6 месеца ще бъдат обявени останалите процедури. Това ще бъде факт. Спекулативно е от тяхна страна – те да говорят за неща, които ние сме обещали и неща, които ще изпълним за 2017 година”, каза още Цветанов.

Цветонов заяви, че до края на тази година ще се окомплектовани 2000 разследващи полицаи. 6 000-те полицейски служители, които трябва да бъдат обучени за неотложните процесуално–следствени действия – и това ще бъде направено в рамките на предстоящата година. Към юни 2018 година вече ще сме изпълнили този ангажимент.