София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия призова за сътрудничество с Русия

Министър Маас подчерта, че ЕС се нуждае от Русия

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Страните от Европейския съюз се нуждаят от Русия и се надяват на сътрудничество с нея, заяви в интервю за „Билд“ министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, цитиран от РИА Новости.
"Ние сме отворени за диалог и очакваме, че доверието ще бъде постепенно възстановено, ако Русия е готова за това", каза той.

Според него Русия е важна в подкрепата на световния ред, а сътрудничеството с Москва по въпросите на прекратяването на въоръжени конфликти и разоръжаването е необходимо за ЕС.

В същото време Маас отбеляза, че експулсирането на руски дипломати от страните от Европейския съюз е проява на солидарност с Лондон и "сигнал за единство".
По-рано редица страни от ЕС, САЩ, Канада, Норвегия, Украйна и някои други страни обявиха експулсирането на руски дипломати във връзка с отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри в Обединеното кралство. Москва реагира, като предприе огледални мерки.