София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Германия ще продължи да противодейства на талибаните в Афганистан

Решението идва след атаката над база в провинция Блах

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен заяви намерението си да реагира на нападението на талибаните над базата в провинция Балх северно от Афганистан, съобщи тя пред изданието „Bild am Sonntag“.

По думите на източник, бойци, преоблечени в униформи на афганистанската армия, нахлули на територията на базата. Отговорност за нападението пое движение „Талибан“. По-рано министерството на отбраната на Афганистан съобщи, че броят на загиналите и ранените в резултат на нападението от талибаните на базата в провинция Балх на север от Афганистан е повече от 100 души.

"С подобни страхливи действия движение „Талибан“ никога няма да постигнат целите си. Последната атака потвърди решението ни да продължим на помагаме на населението на Афганистан в подготовката за собствената им безопасност и противодействие на терора“, заяви Лайен.