София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гинка не се появи на изслушване в Народното събрание

Чехия е убедена в платежоспособността на "Инерком"

6 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Потенциалният купувач на ЧЕЗ Гинка Върбакова се скри от Временната комисия. Днес тя трябваше да присъства на изслушване в Народното събрание. От компанията днес заявиха, че се водят разговори с банки за финансиране на покупката на активите на електроразпределителя. Разговорите с финансовите институции напредвали. Финансовият консултат на Инерком Веселин Захариев заяви, че Чехия е убедена в платежоспособността на "Инерком".

Стана ясно, че "Инерком" не са участвали в искането за поскъпването на тока в Западна България.


Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че държавата има механизми и регулатори, за да гарантира енергийната сигурност на страната. Тя добави, че не вярва Гинка Върбакова да е лицето, което ще управлява чисто технологично процеса на дружеството, защото тя не е техническо лице. Тя заяви, че българските граждани не трябва да се притесняват от това, че се извършва смяна на собствеността, защото държавата контролира и регулира този процес.