София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Горанов поискал обяснение от Калин Митрев за „Азербайджанската перачница“

Правителството ще се занимае с въпроса в четвъртък

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов е разпоредил проверка на разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“. Това става ясно от позиция на министър Горанов във връзка с разкритията със заглавие „Азербайджанска перачница“ на Проекта за разследване на корупция и организирана престъпност (OCCRP).

 „С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР. На база на събраната информация, правителството ще вземе отношение по казуса на редовното си заседание в четвъртък“, се посочва още в позицията на финансовия министър.

Според разследването, в участват 17 медии и организации на разследващи журналисти от Европа (Guardian, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, сайтът "Биволъ" и др.), със знанието и подкрепата на властта в Азербайджан от 2012 до 2014 година са преведени на политици и организации в Европа около 3 милиарда долара в замяна на услуги, които подобряват международния образ на Азербайджан.

Журналистите са установили, че Калин Митрев, съпруг на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получил 425 000 евро под формата на плащане за консултантски услуги.

Митрев отказа да коментира казуса.