София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Готови сме за ледоход по Дунава

Най-вероятно е лед по реката да тръгне през януари

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав в Русе e в пълна готовност да посрещне евентуален ледоход по Дунав, съобщи "24 часа". Засега няма признаци, че реката ще бъде скована, но това може да стане много бързо, обясни директорът на АППД Павлин Цонев. Нивото на Дунав е ниско, както обикновено през зимата. Ако в рамките на две седмици температурите се задържат под минус 10 градуса, реката ще започне да замръзва.

Хидрографският кораб „Вит“ вече събира зимните плаващи знаци по Дунав. АППД е в готовност и ако се появят „ледови явления“, спешно ще започне да прибира и останалите шамандури от плавателния път по Дунав. По-голяма е вероятността лед да тръгне по реката през януари, когато обикновено е по-студено, но изненадите не са изключени, смята Цонев. Вероятно тази зима ще бъде по-студена от миналата и е напълно възможно да се появи ледоход през януари, който да създаде проблеми за корабоплаването. Не се знае дали ще се стигне и до замръзване на реката.

Общо 11 пъти е замръзвал Дунав от началото на двадесети век. При последния случай това се случи през зимата на 1984-1985 година, при Тутракан са се образували ледени блокове с височина до 11 метра, като са били правени неуспешни опити те да бъдат взривени.