София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гражданска отговорност според нарушенията

Предвижда се хулиганите на пътя да плащат над 1000 лева

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Предвижда се въвеждането на нова система за движение по пътищата, която санкционира нарушителите и да поощрява съвестните шофьори. В момента „Гражданска отговорност” се изчислява като се започне от мощността на автомобила, опита и възрастта на водача, населеното място, в което се движи колата, и предназначението й.
 
Част от експертите споделят, че в държавите, в които системата „бонус малус“ вече действа катастрофите са драстични намалели. Чуват се обаче и противоположни мнения, а именно, че новите правила откриват възможности за злоупотреби. 
 
Ако промените все пак дадат приети, сумата, която нарушителите на правилата на пътя могат да платят под формата на гражданска отговорност  ще надвишава 1000 лева. Това ще се случи като се  създадат досиета, както на шофьорите, така и на самите автомобили – кой, кога и как е участвал в пътнотранспортни произшествия. Спрямо тези досиета ще се изчислява застраховката. Освен, че нарушителите ще бъдат санкционирани, ще има и бонуси за съвестните водачи на моторни превозни средства, като те могат да получат отстъпка от цената на гражданската си отговорност с до 40%.
Идеята се приема добре от застрахователите.
 
Водачите ще могат да попадат във един от 25-те класа шофьори спрямо своето пътно досие, а произшествията ще са разделени в 7 категории в зависимост от своята тежест, предвиждат още правилата.
От Асоциацията на пострадалите от катастрофи също приветстват модела, но отправят и критики.
 
Предстои институциите да се запознаят и анализират доклада, предлагащ 11 опции на модела. Той ще бъде оценен от Транспортното министерство и МВР, а финалният вариант ще бъде избран от Комисията за финансов надзор, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и министъра на вътрешните работи, като общественото обсъждане ще бъде инициирано през септември тази година.