София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Гърция остава под закрилата на кредиторите и след третия транш

Съкращаване на дълга е възможно, при изпълнение на условията

7 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Гърция ще остане под закрилата на международните кредитори и след завършването на третия транш на финансиране през 2018 година, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум в интервю за гръцкия вестник „Неа“.

Дейселблум ще проведе среща на 25-и септември и ще преговаря с финансовия министър на Гърция Евклид Цакалотос и неговия заместник.

В момента Гърция получава финансиране по третия транш от помощта, в размер на 86 млрд. евро, в замяна на реформи и политика на „затягане на коланите“.

Програмата изтича през август 2018 година. „Реализираме програмата и ще наблюдаваме след завършването й, както направихме в Ирландия, Испания и Кипър. Мониторинговата програма за Гърция е по-голяма, тъй като има заем с дълъг срок на погасяване“, заяви Дейселблум.

По въпроса за съкращаването на гръцкия дълг, според решение прието през май, тази възможност ще се разгледа в края на програмата, ако е необходимо и ако страната изпълни задълженията си.