София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Хиляди протестираха в Прага срещу чешкия премиер

Искат честно правителство

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Хиляди чехи протестираха в Прага, след като правителството оцеля от вот на недоверие, който имаше за цел да свали замесения в разследване за измама премиер Андрей Бабиш.

Резултатът от този вот бе очакван, тъй като по-рано тази седмица социалдемократите, които са коалиционен партньор на Бабиш, както и комунистите, заявиха, че няма да гласуват недоверие на премиера.

Въпреки това хиляди души се включиха в протестите в историческия център на столицата, скандирайки "Искаме честно правителство" и други лозунги. Някои демонстранти носеха транспаранти с искане за оставка на Бабиш.

Бабиш е разследван за измами с европейски субсидии, с които е построил луксозен курорт. Той прехвърлил тези средства на свои родини, в това число и на сина си Андрей Бабиш-младши.

Неотдавна синът на Бабиш каза на репортери, че нарочно е бил държан в Крим, за да не бъде разпитван по случая с измамата. Бабиш отрича да е извършил нещо нередно и казва, че синът му е психически болен и че е бил в Крим доброволно.