София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Химик: Абсурд е Русия да е отровила Скрипал

Защо още е жив и как намериха противоотрова, пита Леонид Ринк

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

За отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, Русия едва ли има вина, коментира един от създателите на веществото „Новичок“ Леонид Ринк.

Той има няколко аргумента в полза на тази теза, разпрострени от РИА Новости. „Първо, защо двамата все още са живи. И другите пострадали също са живи. Значи, или това не е „новичок“, или е бил много лошо направен. Също означава, че англичаните веднага са приложили противоотрова. Но за тази цел те предварително са знаели от какво точно са отровени тези хора“, коментира Ринк.

Според него, дори малограмотни руски диверсанти не биха използвали точно този препарат, тъй като той е единственият чисто руски препарат. „Това е смешно и недопустимо, затова и не е възможно“, добави Ринк.

Третият аргумент на химика е, че технологията за създаването на „новичок“ е общодостъпна и може да се направи от всяка фармацевтична или химическа фирма. Разликата е в дребните и точни пропорции на отделните вещества и точно това е трудното за създаване. Британците обаче не дават материал на Русия, което означава, че знаят нещо повече. „Може би знаят, че точната технология не е руска“, заяви Ринк.

Експертът определи като пълна глупост версията, че веществото е подхвърлено в багажа на Юлия и по този начин се е оказало в Англия. „Това е страшна тъпотия. При този вариант, веществото изобщо не може да достигне до Лондон“, каза химикът.