София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ямбол пред местен референдум срещу настаняването на бежанци

Инициативен комитет се срещна с един от съветниците на президента

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

20 хиляди са събраните подписи от граждани в община Ямбол, за провеждане на местен референдум. Целта на допитването е, да се гласува недопускането на бежанци на територията на общината.

Подписката беше представена днес в президентството, по време на среща със съветника по вътрешна политика и гражданско общество Николай Копринков.

Искането беше внесено от Цветан Ревански и Калоян Желязков – представители на Инициативния комитет за провеждане на местен референдум.

Към момента проблеми с бежанците в Ямбол няма, но инициаторите са притеснени заради случващото се в Харманли, където преди няколко месеца имаше бунтове в бежанския център в града.

Част от подписката е невалидна, тъй като липсват данни като ЕГН-та или адреси на вписаните. Голяма част от хората обаче се страхуват да пишат целите си ЕГН-та. С тази практика е наясно и Николай Копринков.

Инициаторите се надяват местната власт да разреши провеждането на референдум.

Ако правозащитните организации искат у нас да има бежански центрове, то нека се допитат до хората, коментират от Инициативния комитет.

Сега предстои разглеждането на подписката от общинския съвет в Ямбол, след което местният парламент трябва да излезе с решение. Подаването на събраните подписи е направено още на 25 февруари, така че срокът за решение е 25-и март.

Двете млади момчета, част от Инициативния комитет твърдят, че не членуват и нямат пристрастия към нито една политическа партия.

Второто им искане е да се свика национален референдум по въпроса с бежанците.