София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Явор Нотев: Парите за саниране можеше да идат за пенсии

Според заместник-председателя на Народното събрание не може пенсионерите да са под социалния минимум

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Няма никакво съмнение, че 43-ото Народно събрание ще бъде разпуснато с встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев. Това каза в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ заместник-председателят на парламента Явор Нотев.

Той коментира, че пукнатините в досегашното управление са съществували и преди, но са били преодолени в името на целите, които е преследвало парламентарното мнозинство. Според него сред политическите субекти има прегрупиране, но това прегрупиране ще стане ясно едва след изборите, които предстоят.

Явор Нотев каза, че посланието на Обединените патриоти за увеличение на пенсиите е било чуто в кампанията за президентските избори, където той беше кандидат за вицепрезидент, а Красимир Каракачанов – за президент.

Политикът каза още, че не може пенсия, която е получена за трудов стаж, да бъде по-ниска от социалния минимум, определен от правителството. Той каза, че Обединените патриоти са направили разчети и увеличението на минималната пенсия до 300 лева е било възможно.

Явор Нотев добави, че не е срещнал разумни аргументи срещу увеличаването на пенсиите. Според него сумата, необходима за увеличение на пенсиите, е под 1 милиард лева, а повече пари са били похарчени по програмата за саниране.