София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Има ли връзка Саудитска Арабия с атаките в САЩ на 11 септември?

15 от екстремистите са поданици на кралството, ЦРУ отрича информацията

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Има ли участие на Саудитска Арабия в атаките от 11 септември в САЩ? Отговорът на този въпрос търсят службите в Америка след разсекретяването на доклада от Конгреса на 15 юли. Текстът в него разкрива връзки между правителството на арабското кралство и похитителите. Главата, съдържаща 28 страници, беше публикувана, но някои от параграфите са замазани и не се разчитат. Данните будят съмнения ако не за съучастие, то поне за знание от страна на правителството в Саудитска Арабия. Смята се, че 15 от 19-те екстремисти, извършили нападенията, са поданици на кралството.
Посочено е името на Омар Ал-Байоми, който е гражданин на Саудитска Арабия, считан за помагач на похителите в Калифорния. Подозира се, че той е офицер от разузнаването на кралството. В документа се споменава, че той е в „тесен контакт с правителството в САЩ и получава финансова подкрепа от саудитска компания, свързана с министерството на отбраната там. Това дружество има връзки с Осама бин Ладен и Ал-Кайда“.
Докладът е пазен в тайна 13 години, а неговото публикуване сега е в опит за спиране на спекулациите в медиите. В последствие от правителството не са открили връзки между Саудитска Арабия и атаките, но се критикуват разследващите институции, че не са подходили достатъчно сериозно към проверка на следата, заради факта, че кралството е съюзник на САЩ. В текста се напомня за силните отношения между арабската страна и тероризма. През 2001 г. президентът на Америка Джордж Буш е класифицирал информацията, за да избегне разузнавателни действия, тръгващи след „верни приятели“ в лицето на крал Фахд и принц Абдула.
Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че независимо от разпространението на доклада, правителството на САЩ остава на позицията, че няма доказателства за връзки на Саудитска Арабия и атентаторите. ЦРУ също потвърждава месец преди излизане на информацията, че такива данни за намеса няма.