София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Интерпол издаде заповед за арест на бивш президент на Сърбия и Черна гора

Марович беше осъден на три години и девет месеца затвор

7 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Националното бюро на Интерпол в Черна гора издаде международна заповед за арест на бившия президент на Сърбия и Черна гора Светозар Марович, съобщи националната телевизия РТЧГ, позовавайки се на органите на съдебната власт.
Марович беше осъден от Върховния съд в Подгорица през септември 2016 г. на три години и девет месеца затвор за злоупотреба със служебно положение и корупция. 61-годишният политик и бизнесмен трябваше да заплати обезщетение на държавата в размер на 1,1 милиона евро и дари 100,000 евро за благотворителност. Изпълнението на наказанието беше отложено заради влошеното здраве на Марович.
Марович и членовете на семейството му са разследвани за множество машинации с държавни земи и злоупотреби в строителството на много инфраструктурни проекти в популярния курорт Будва. В резултат на това бившият политик пое вината върху себе си, а присъдата му е резултат от сделка с прокуратурата - да се признае за виновен в замяна на намаляване на присъдата.
Светозар Марович е единственият президент на Съюза на Сърбия и Черна гора от самото му създаване през 2003 г. до разпадането през 2006. Дълго време той е бил смятан за един от най-влиятелните политици в Черна гора, който заема позицията на директор на политическия съвет на управляващата необезпокоявано в страната Демократическата партия на социалистите.
Полицията задържа политика през декември 2015 година за една година, но шест месеца по-късно го освободи заради здравословните му проблеми.