София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Йотова: За първи път светът се разделя на две

България има шанс за посредничество, смята вицепрезидентът

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„България има уникален шанс да запази възможността за посредничество. Ще видим каква информация ще бъде изнесена. Не е прецедент. Може би за първи път светът се раздели. Може би затова ролята на България става още по-ценна. В момента политиката на малките стъпки е удачната политика“, това заяви пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка със случая "Скрипал" напрежението между между Русия,  Западна Европа и САЩ.

Тя подчерта, че трябва да се изчака как ще се развият нещата и какво ще реши Съветът по сигурност към Министерския съвет, пред който днес ще бъде изслушан посланикът ни в Русия Бойко Коцев.

Според Йотова изгонването на дипломати не е прецедент, но в света на международните отношения това е първа стъпка към налагането на по-тежки санкции.

Тя коментира, че руското общество не е еднородно по отношение на България.

„За мен е важно, че се видя вчера позицията на президента. На българският политик, който е дипломатичен и твърд. Ние имаме нужда диалогът с Русия да се развива. Не мога да си представя борбата с тероризма без нея“, коментира Йотова.