София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Искат двойно увеличение на синята зона

Мярката ще се прилага по време на големи замърсявания на въздуха

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Двойно увеличение на таксата за синя зона в центъра на София, безплатен градски транспорт и пълна забрана за влизане на автомобили в централната част на столицата. Това са част от мерките, които общината предлага да бъдат въведени, в дните, когато се очаква значително превишение на замърсяването на въздуха.
Зам.-кметът по екология Йоана Христова посочи, че идеите ще бъдат представени на Столичния общински съвет, който ще има последната дума за въвеждането им.
Друга идея е да се въведе и зелен билет за градския транспорт, който да бъде на цена от 1 лев за целия ден. Ако и това не даде резултат, от Столична община твърдят, че целенасочено ще сигнализират КАТ да засилят проверките върху моторните превозни средства по отношение на тяхната техническа изправност. Ако все пак повишаването на емисиите на фини прахови частици продължи, общината предлага да се въведе гъвкаво работно време за администрациите в центъра на града.