София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Испания ще използва сила, за да възстанови реда в Каталуния

Правителството няма да преустанови автономия

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството на Испания може да използва сила, за да възстанови реда в Каталуния, заяви испанският министър на образованието, културата и спорта Иниго Мендес де Виго пред британския в. „Таймс“. Той уточни, яе тези мерки ще бъдат взети, ако сепаратистите се разбунтуват срещу мерките на Мадрид.

„Нито едно правителство не иска каквито и да е било актове на насилие, но кабинетът е длъжен да гарантира спазването на закона“, коментира де Виго.

Той заяви, че правителството няма да преустанови автономията, но началството на каталунската полиция ще бъде поето от Министерството на вътрешните работи.

В момента се води разследване за действията на полицията в деня на референдума за независимост от 1 октомври. Припомняме ви, че Мадрид смята допитването за незаконно и на регионалната и националната полиция беше наредено да не допуснат провеждането на реферндума.