София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Исторически референдум в Македония

Страната с важен избор за бъдещето си

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Македония провежда днес референдум, който да определи дали македонците са готови да приемат новото име на страната, а именно „Северна Македония“. Право на глас имат милиони 800 хиляди души. Необходими са над 50% от гласовете, за да бъде признато допитването за легитимно.

Изборните бюра в страната ще са отворени от 7 часа и ще бъдат затворени в 19 часа. Гражданите на Македония трябва да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?". Ако, обаче, резултатите от референдума са отрицателни или пък той се окаже невалиден заради слабо участие, то не е ясно какво ще се случи от там нататък. По думите на Зоран Заев, Македония няма план "Б".

Президентът Георге Иванов заяви от трибуна на ООН, че ако сънародниците му приемат прилагателното "северна" към името на републиката, ще извършат историческо самоубийство, защото под натиска на Гърция, се нарушава изконното право на македонците за самоопределение.

Очаква се албанското население да играе ключова роля за референдума. Социолозите са категорични, че албанците одобряват европейската интеграци. Преброяването отпреди 15 години отчете, че албанците в Македония са най-малко една четвърт от населението. Според експерти, ако новото преброяване действително се проведе по план догодина, процентите ще нараснат до над 30. Причината властите досега да отлагат преброяване е в това, че съществува опасност от ново разпалване на етническото напрежение.

Референдумът в Македония бе коментиран и от българския премиер Бойко Борисов в петък в речта пред 73-ото общо събрание на ООН.

"Македония ще трябва да вземе важно решение по споразумението с Гърция. Това е исторически момент и затова трябва да ги подкрепим да вземат това решение за бъдещето на страната си. Споразуменията, постигнати между София и Скопие и Атина и Скопие, са изключително важни. Те са стъпки за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа", заяви Бойко Борисов.

Позицията му среща отпор от част от политическите му противници у нас. Причината е в това, че от географска гледна точка части от страната ни попадат в наименованието Северна Македония, което се приема като предпоставка за териториални претенции към България.

Това ще бъде третият референдум в историята на страната. Той не е с обвързващ характер и дори ако мнозинството от отговорите се окажат отрицателни или участието не е достатъчно, за да бъде обявен за валиден, македонският премиер Зоран Заев може да премине към изменение на конституцията и утвърждаване на промяната на името.