София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Исторически референдум в Македония (ОБЗОР)

СТРАНАТА С ВАЖЕН ИЗБОР ЗА БЪДЕЩЕТО СИ

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Македония провежда днес референдум, който да определи дали македонците са готови да приемат новото име на страната, а именно „Северна Македония“. Името е компромисен вариант, който управляващите в Скопие и Атина постигна като стъпка за прекратяването на дългогодишен спор, който пречеше евроатлантическата интеграция на страната.Гражданите на Македония трябва да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?". Ако, обаче, резултатите от референдума са отрицателни или пък той се окаже невалиден заради слабо участие, то не е ясно какво ще се случи от там нататък. По думите на Зоран Заев, Македония няма план "Б". А, преди дни самият Заев обяви, че ако референдумът претърпи провал ще подаде оставка.

Необходими са над 50% от гласовете, за да бъде признато допитването за легитимно. Изборните бюра в страната отвориха врати в 7 часа сутринта и ще бъдат затворени в 19 часа.

Македонският премиер Зоран Заев даде своя вот рано тази сутрин в родния си град Струмица. Той заяви, че очаква висока избирателна активност, която ще докаже, че македонците подкрепят присъединяването към НАТО и впоследствие към ЕС.

„Очаквам парламентът да последва решението на мнозинството на гражданите, което днес ще даде ясен отговор в каква посока трябва да се движи страната ни. Очаквам след тези решения Македония най-накрая да постигне своите стратегически цели, да бъде член на най-мощни военен съюз в света - НАТО и да бъде член на най-силния икономически съюз в света - Европейският съюз. Вярвам, че голяма, част от гражданите ще бъдат „За”, защото повече от 80% от нашите граждани са „За” ЕС и НАТО. Смятам, че това огромно мнозинство, както и във всяка демокрация, ще бъде точна пътна карта за гражданите, за нас политиците и за парламента да следват желанията на гражданите и в крайна сметка парламентът дауважи това желание, защото така се потвърждава нашето бъдеще „, заяви пред журналисти Заев.

Въпреки силната кампания, която се проведе в Скопие, „ ЗА“ промяна на името очакванията им за мощна подкрепа от страна на гражданите изглежда не се оправдава. До 10:00 часа местно време избирателната активност в страната бе едва 5,2%. Час по-късно ситуацията не се промени. Към 15:00 часа избирателната активност в страната е 22,56%, а общо гласувалите хора са 334 хиляди души, но за да бъде признато допитването за валидно трябва да има пуснати над 800 хил. бюлетини.

Пред няколко дни президентът Георге Иванов заяви от трибуна на ООН, че ако сънародниците му приемат прилагателното "северна" към името на републиката, ще извършат историческо самоубийство, защото под натиска на Гърция, се нарушава изконното право на македонците за самоопределение.

Опозицията ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че няма да гласуват на референдума, защото зададеният въпрос е „многостранен и манипулативен“. Те отново се противопоставиха срещу промяната на името на Македония и срещу договора с Гърция, като го описаха като „ капитулация“.

За агитация ден преди референдума съобщава скопското електронно издание „Република“. СМС-и са били изпращани на голям брой македонци с цел призив да гласуват на референдума за името. В съобщението се призовават членове на ВМРО-ДПМНЕ да излязат и да спасят Македония. В съобщението се твърди, че партията ще гласува в допитването до населението. Партия заяви, че съобщението е фалшиво и цели да обърка гласоподавателите.