София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер иска еврото да бъде прието от целия ЕС

Председателят на Европейската комисия смята, че до 2025 страните членки може да са 30

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за въвеждане на еврото във всички страни членки на Европейския съюз. В годишната си реч пред Европейския парламент Юнкер се застъпи също така за приемане на всички държави от общността в Шенгенската зона и добави, че до 2025 година може да бъдат приети още страни, като така общият им брой достигне 30.

Освен това председателят на Европейската комисия заяви, че започват преговори с Австралия и Нова Зеландия за търговски споразумения и се надява те да приключат до края на мандата на Комисията, който е в края на 2019 година.

„Искам да приключим тези преговори до края на нашия мандат“, каза Юнкер.

Българският еврокомисар Мария Габриел коментира:

"Днес чухме всички тук в Европейския парламент една много силна реч. Реч, която комбинира - от една страна - историите на успеха на Съюза от началото на мандата на тази Комисия, но от друга остава достатъчно разумна, за да очертае ясно бъдещите ни предизвикателства и да даде визионерска перспектива как можем да се справим с тях.

Много е важно да започнем наистина с положителните новини - най-ниски нива на безработица за последните десет години, 8 милиона работни места, създадени от началото на този мандат. Това означава, че нашите мерки, свързани и с икономиката, и с развитието ни на отделни сектори, каквито са индустрията, каквито са телекомите, включително, дават много голям шанс и надежда за успех".