Гледай
на живо

Юнкер иска еврото да бъде прието от целия ЕС

Председателят на Европейската комисия смята, че до 2025 страните членки може да са 30

Юнкер иска еврото да бъде прието от целия ЕС Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за въвеждане на еврото във всички стра... thumbnail text

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви за въвеждане на еврото във всички страни членки на Европейския съюз. В годишната си реч пред Европейския парламент Юнкер се застъпи също така за приемане на всички държави от общността в Шенгенската зона и добави, че до 2025 година може да бъдат приети още страни, като така общият им брой достигне 30.

Освен това председателят на Европейската комисия заяви, че започват преговори с Австралия и Нова Зеландия за търговски споразумения и се надява те да приключат до края на мандата на Комисията, който е в края на 2019 година.

„Искам да приключим тези преговори до края на нашия мандат“, каза Юнкер.

Българският еврокомисар Мария Габриел коментира:

"Днес чухме всички тук в Европейския парламент една много силна реч. Реч, която комбинира - от една страна - историите на успеха на Съюза от началото на мандата на тази Комисия, но от друга остава достатъчно разумна, за да очертае ясно бъдещите ни предизвикателства и да даде визионерска перспектива как можем да се справим с тях.

Много е важно да започнем наистина с положителните новини - най-ниски нива на безработица за последните десет години, 8 милиона работни места, създадени от началото на този мандат. Това означава, че нашите мерки, свързани и с икономиката, и с развитието ни на отделни сектори, каквито са индустрията, каквито са телекомите, включително, дават много голям шанс и надежда за успех".