София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

 Юнкер не притиска Сърбия да избира между Русия и ЕС

Не е възможно Сърбия и Украйна да бъдат сравнявани

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не притиска Сърбия да избира между Русия и Европейския съюз, предава ТАСС. В интервю за Euronews той заявява, че сърбите трябва да имат нормални отношения с Русия и възможно по-добри отношения с Европа.

На 16 февруари в интервю за същата медия, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че постановката с притискането на Сърбия да направи избор между развиването на отношения или с Русия, или със Запада е повторение на ситуацията, довела до украинската криза.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че не е възможно Сърбия и Украйна да бъдат сравнявани, а процесът на европейска интеграция не е насочен против никого.

Същевременно, както заяви той, „с приближаването към присъединяване в ЕС", сърбите „ще трябва също да променят външната си политика, така че да съответства на тази на останалите страни". Но, както добави Юнкер, „това не е въпрос на краткосрочна перспектива".