София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Юнкер: Западните Балкани да решат граничните си спорове

Председателят на ЕК говори на конференцията по сигурност в Мюнхен

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Много важно е да се предложи на страните от Западните Балкани перспектива за членство в ЕС, но те трябва да решат всичките си гранични спорове преди да се присъединят към съюза. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на годишната конференция по сигурността в Мюнхен, съобщи  Ройтерс.

„Има много гранични спорове на Западните Балкани и те трябва да бъдат решени преди да направим крачка напред”, заяви Юнкер.

Той каза, че е разочарован от продължаващия граничен спор между Хърватия и Словения, който не е бил решен преди влизането им в ЕС и подчерта, че иска да се предотврати подобна опасност при другите потенциални членове на съюза.

Жан-Клод Юнкер даде ясно да се разбере, че няма да занимава конференцията за сигурност в Мюнхен с никакви теми за сигурност между ЕС и Великобритания. „Нуждаем се от алианс за сигурност между Обединеното кралство и ЕС, но не можем да смесим този въпрос, с други въпроси, свързани с Брекзит“, обясни шефът на Еврокомисията, цитиран от световните медии.

По време на конференцията в Мюнхен премиерът Тереза Мей заяви, че е важно лидерите в ЕС да подпишат нов договор за сигурност с Великобритания.