София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ив. Костов: Чакам с надежда сред младите да се появят лидери

Ново предаване на „Евроком“ ще връща времето назад

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Българинът е консервативен. На битово ниво не желае да се променя и не поема рискове с охота.“ Това каза в новото предаване на телевизия Евроком „Пътуване във времето“ бившият премиер Иван Костов. Темата на първия брой припомня събитията от 26 април 2000 година, когато в НДК се проведе инициативата „Българският Великден“. Тя беше осъществена по идея на Костов.

„Ако в душите на българите възкръсне идеята, ще възкръсне и идеята за „Българският Великден“, ще стане актуална. Но това първо трябва да стане в сърцата на хората. Аз се надявам и чакам с надежда сред младите поколения да се появят такива хора. Продължавам да съм някакъв недокрай разочарован оптимист.“, каза още Иван Костов.

Самият факт, че тази инициатива беше изоставена говори, че тя не си е постигнала целите, обясни още бившият премиер. На коренно различно мнение бяха другите двама събеседници Антония Първанова и Николай Василев. Първанова беше депутат и евродепутат от НДСВ, а Василев вицепремиер и министър в две поредни правителства след Костовото.

Според политологът Христо Панчугов най-доброто приобщаване към идеите за развитие на България на българите зад граница е направило правителството на ОДС с инициативата „Българският Великден“. Сега политиците се сещат за емигрантите само когато идват избори, каза още Панчугов. Първият епизод на „Пътуване във времето“ може да гледате в неделя от 13 до 14 часа.