София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Избирателите могат да проверяват дали партиите злоупотребяват с данните им

Нейкова: Възможността за проверка става през интернет страницата на ЦИК

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Гражданите ще могат да проверяват през електронната система на ЦИК дали името им присъства в списъците за подкрепа за участие на президентските избори и на националния референдум. Проверката може да бъде правена от днес, като към момента е достъпна само подписката за президент на ГЕРБ, тъй като само тази партия се е регистрирала за изборите.

„Гражданите вече ще имат възможност да извършват и проверка в списъците в подкрепа на партии, коалиции и инициативни комитети, които ще се регистрират за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум. Възможността за проверка става през интернет страницата на ЦИК“, съобщи говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. „Регистрирани са два инициативни комитета за издигане на независим кандидат, но е рано за списъка за подкрепа, тъй като той се представя в ЦИК заедно с документацията за кандидатската листа“, допълни Нейкова.

Тя уточни, че когато избирателят желае да извърши проверка получава своя персонален идентификационен код на електронната си поща, след което влиза в системата и въвежда своето ЕГН, персоналния идентификационен код, контролния код и изпраща заявлението до системния оператор, като по този начин може да извърши проверка дали фигурира в съответния списък. „Ако установи, че фигурира в списък, в който не се подписвал и неправомерно са използвани неговите лични данни, тогава той трябва да се обърне към КЗЛД, която дава доста указания в тази посока“, заяви Нейкова.