София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Откриха телата на децата, паднали в морето във Варна

Прокуратурата е започнала разследване на случая

6 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Откриха тялото на едното дете, край вълнолома във Варна. По непотвърдена информация, откирто е тялото и на второто момче, съобщи БНР.

Двете момчета - на 13 и 14 години, бяха съборени вчера от вълна в морето в района на вълнолома във Варна. С тях е имало още две деца, които са били спасени своевременно.

При операцията по издирването е пострадал един от водолазите, съобщават от прокуратурата. 

Двама водолази на Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението – Любомир Димитров и Красимир Костов, с риск за живота си са влезли в морето от страната на тетраподите около 18:00 часа в сряда при вълнение 3 – 4 бала на прибоя. Излезли са от морето едва при здрачаване, след като губят контрол помежду си по време на осигуряването на робата им под водата. Водолазът Димитров е бил блъснат от вълна в тетраподите и е пострадал леко.

Засега слуховете за намерено второ тяло не се потвърждават, заявяват от прокуратурата.

Цяла нощ екипи на сектор "Специализирани оперативни дейности" претърсваха района. Тази сутрин в издирването се включи катер на Морската администрация и четирима водолази от областна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението", както и екип от 10 водолази от Военноморските сили.

Сигнал за инцидента е подаден в 17.40 часа, съобщиха от ОДМВР-Варна. Децата играели в опасна близост до развълнуваното море. Момчетата се разхождали по вълнолома - вървели по ниската му част от северната страна. Голяма вълна помела децата и ги хвърлила върху тетраподите, две от момчетата изчезнали в морето.

Районната прокуратура във Варна образува досъдебно производство по повод инцидента. Производството се води за установяване причините и обстоятелствата, при които е настъпил инцидентът и е последвала смъртта на момчетата.

Заради инцидента снощи община Варна отмени концерта и зарята по случай празника на града.