София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Измамници взеха 3000 лв. от 76-годишна жена от Монтана

Един от измамниците се представил за полицай

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Измамници взеха 3000 лева от 76-годишна жена от Монтана. Тя е оставила сумата, поискана от телефонните измамници до дърво в парк в центъра на града, съобщиха от МВР.

На домашния телефон на жената се обадил непознат, който отправил заплаха за саморазправа с нея и семейството й, ако не му даде 15 000 евро. Тя затворила телефона, а веднага след това се обадил друг непознат, който се представил за началника на криминалната полиция в Монтана. Той поискал съдействие за залавяне на банда, която се занимавала с телефонни измами и тероризъм.

Измамникът, представил се за полицай поискал жената да остави всичките си налични пари на посоченото място в парка, като обещал, че при вземането им измамниците ще бъдат арестувани и сумата ще й бъде върната до вечерта. След като повече не се обадил никой, тя позвънила в полицията и разбрала, че е измамена.

След серия подобни телефонни измами полицията в Монтана напечата листовки с указания как да се действа в случай на обаждания от непознати по телефона. Листовките бяха разпространени чрез кметовете в селата и чрез полицейските инспектори в кварталите в градовете. Екземпляри от тях са поставени на публични места.