София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Изслушват Мария Габриел в Европарламента

Евродепутатите ще гласуват кандидатурата ѝ за еврокомисар през юли

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Евродепутатите ще изслушат българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел. Изслушването е от 16 до 19 часа българско време. Това съобщават от Европейския парламент.

Мария Габриел, която беше номинирана от председателя на Европейската комисия за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество, ще бъде изслушана от няколко парламентарни комисии.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията.

Координаторите на комисиите ITRE и CULT ще се срещнат в сряда, 21 юни, когато ще обсъдят резултата от изслушването, за да могат техните председатели, съответно Йежи Бузек и Петра Камереверт, да информират председателя на парламента за тяхното решение.

Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност или не.

По-рано в български медии се появиха твърдения, че е възможно кандидатурата на Мария Габриел да бъде оттеглена, тъй като се била възползвала от евтино обшинско жилище в София и това можело да доведе да неудобни въпроси от страна на евродепутатите.

Засега обаче няма реакция нито от българското правителство, нито от Европейския парламент.