София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жан-Пиер Мустие е новият директор на „Уникредит“

Той заменя Федерико Гицони

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Жан-Пиер Мустие е новият изпълнителен директор на „Уникредит“, една от най-големите банки в Европа. Той заменя досегашния титуляр на поста Федерико Гицони, който подаде оставка през май, след като не получи подкрепа от акционерите за плановете си развитие на банката.

Мустие напусна италианската банка преди година и половина, за да се присъедини към инвестиционния фонд Tikehau в Лондон. Преди това е оглавявал инвестиционната дейност на "Сосиете Женерал".

Печалбата на банката за първото тримесечие се сви до 406 млн. евро (512 млн. евро за първото тримесечие на 2015 г.), което се дължи на намалелите приходи и на разходите за преструктуриране на бизнеса в Италия и Австрия за общо 260 млн. евро.

Поделението на „Уникредит“ – „Уникредит Булбанк“, е най-голямата банка в България. Засега не е ясно дали смяната на ръководството ще се отрази и в българската структура.