София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Жупе ще замести Фийон в президентската надпревара във Франция в случай, че се откаже

Десните сили подготвят „План Б“, заради скандала около Фийон

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Политическите представители на десните сили във Франция обсъждат възможен кандидат за поста президент на страната, в случай Франсоа Фийон се откаже от участие в изборите, в резултат на скандала, около бившия премиер.

Скандалът около съпругата на кандидата Пенелоп Фийон, се разрази след публикация в сатирично френско издание, където твърдят, че тя е получавала заплата, като фиктивен помощник на съпруга си в парламента. Разследването срещу съпругата на Фийон започна на 25 януари. Самият Фийон опроверга съобщенията на медиите, но заяви че ще се оттегли от изборите, ако самият той стане обект на разследване.

Според обзора на френската преса, представителите на десните са склонни да номинират кандидатурата на Ален Жупе, като приемник на Фийон, в случай че той се откаже от изборите.

Кметът на Бордо загуби първичните избори от Фийон и заяви, че няма да се върне в президентската надпревара. В лагера на десните сили се надяват, че опитен политик
като Фийон, оглавявал правителството в страната, може да промени решението си.

"Считам, че единственият „План Б“, това е Жупе, защото освен него никой друг не е в състояние“, заяви един от ръководителите на „Републиканците“, пред вестник „Паризиен“.

"Без Жупе, десните няма да стигнат до втори тур. При подобни безумни обстоятелства Льо Пен може да победи Амон и дори Макрон. Ако трябва да бъдем честни, харесва ни или не, Жупе е единственият във Франция, който може уверено да победи Льо Пен“, написа в Туитър бившият министър на образованието Люк Фери.