София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кабинетът не разгледа проекта за изтребителите

Кокурсът бил предрешен: купуват Ф-16, употребявани в Израел?

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Поради липса на становище от Министерството на финансите, кабинетът отложи разглеждането на проектите за модернизация на армията. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след правителственото заседание в Министерски съвет.

"Министерството на финансите внимават да не похарчат някой лев повече за отбраната, както и за всяко едно друго министерство, изчисляват", коментира Каракачанов и подчерта,че отсъствието на Владислав Горанов е причина за липса на становище от ведомството. „Имам уверението на финансовия министър, че още в понеделник-вторник, следващата седмица министерството ще е готово със становище“, допълни Красимир Каракачанов.

Бюджетът за модернизация е 1,5 млрд. лева и за тях военният министър очаква да се закупят повече от 8 самолета. Целта е повече фирми да бъдат допуснати до конкурса.

В същото време вестник „24 часа“ пише, че конкурсът е предопределен и вече има фаворит в надпреварата. Според изданието става въпрос за самолети Ф-16, които са употребявани в Израел и са модернизирани.