София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Как да станат равнопоставени половете в България?

Отговора на този въпрос търсят министрите ни

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

В навечерието на 8-ми март българските министри ще обсъждат проект на решение за приемане на национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г. Темата ще бъде разгледана в рамките на редовното правителствено заседание, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.
 
Припомняме, че преди около две години правителството прие Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността между половете за периода 2016-2020 г. Като основни моменти в нея се открояват тези за намаляването на разликите в заплащането и доходите на двата пола.
 
Главната цел на стратегията пък е да бъде създадена и да се прилага успешно дългосрочна и устойчива държавна политика за постигане на равнопоставеност на мъжете и жените във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот на страната. 
 
Тази политика трябва да включва гаранции за равно третиране и равни задължения, равен достъп до ресурсите на обществото, както и равно участие на жените и мъжете при взимането на решения с оглед успешната им личностна и социална реализация.