София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво още се договорихме с Македония?

Има възможност за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов, се срещна с редица македонски министри.

Правителствата на Република България и Република Македония потвърждават политическото си намерение за увеличаване сигурността на енергийните доставки за двете страни, региона на Югоизточна Европа и Европейския съюз, както и изразяват подкрепата си за формирането на Европейски енергиен съюз. Това предвижда подписаният днес между двете страни меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на природния газ. Документът бе подписан от министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и министъра на икономиката на Република Македония Крешник Бектеши. Българката и македонската страна да проучат възможностите за изграждане на нова директна газова връзка между двете газови системи, е записано в документа. За целта се създава съвместна газова работна група, в която се включват представители на министерствата на двете страни, както и експерти от газопреносните оператори.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски се срещна с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Горан Сугарески. Те споделиха, че с изграждането на железопътна връзка между София и Скопие отваряме нова страница в отношенията между двете държави. Европейската комисия категорично показа, че Коридор №8 е в основата на интеграцията на Западните Балкани и ще се търси целево финансиране, каза Ивайло Московски по време на двустранната среща. Българската страна пое ангажимент до 2027 г. да изгради жп линията София – Перник – Радомир – македонска граница. Македония, от своя страна, се ангажира да построи жп участъка Крива паланка – Деве баир – българска граница до края на 2025 г.

Българският външен министър Екатерина Захариева се срещна с министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров. Тя заяви, че страната ни е готова да съдейства с експертиза за реформите, които предстоят. "Надявам се догодина най-после да имате позитивен старт на преговорния процес с ЕС. Искам да приветствам плана ви за реформи", добави Захариева.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов се срещна в Скопие с Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Република Македония. Те обсъдиха възможностите за обучение на македонски военнослужещи в български висши военноучебни заведения, включително и за обучението на македонски медицински сестри във ВМА, както и за съвместни учения и тренировки на формирования от Специалните сили на България и Македония.