София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво решиха лидерите от НАТО?

Македония получи покана за членство в Алианса

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Втори ден в Брюксел лидерите на страните-членки на Северноатлантическия алианс дискутират основните въпроси, свързани с функционирането на военния блок.

Вчерашният ден бе белязан с редица важни решения от срещата на върха. Една от новините бе, че Македония получи покана за преговори за присъединяване към НАТО.

Освен това държавните и правителствените ръководители на 29 държави от НАТО одобриха създаването до 2020 г. на 30 батальона и 30 въздушни ескадрони, готови за разполагане в рамките на 30 дни. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представи на пресконференция  резултатите от първия ден от срещата на високо равнище.

"Ние приехме инициативата "4 по 30"- създаването до 2020 г. на 30 батальона и 30 въздушни ескадрони, готови за разполагане до 30 дни", каза той.

В допълнение, срещата на върха одобри създаването на звена за кибернетична защита и борба с хибридни заплахи. "Ние одобрихме създаването на център за кибернетична отбрана, както и създаването на звено за борба с хибридните заплахи", каза Столтенберг.

В резултат на срещата на върха бе решено да се създадат две нови седалища на Алианса в САЩ и Германия.

Държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО също така одобриха създаването на небоева мисия на Алианса в Ирак, която ще бъде водена от Канада. "Започнахме днес създаването на нова мисия за обучение в Ирак и приветствам факта, че Канада се съгласи да я поведе", каза генералният секретар на НАТО.

На свой ред, от пресслужбата на канадския премиер Джъстин Трюдо заявиха, че Канада ще води новата мисия на военни инструктори на НАТО в Ирак от есента на 2018 до есента на 2019. Задачата на инструкторите на НАТО ще бъде създаването на ефективна национална система за сигурност в Ирак и обучението на съответния персонал. Канада ще изпрати 250 обучители в тази страна.

Срещата на върха в Брюксел одобри и националните планове за увеличаване на военните разходи на страните от съюза с 266 млрд. долара до 2024 г.  

Столтенберг обяви, че лидерите на някои страни от НАТО са съобщили на срещата на върха за разпределението на нови средства и сили за мисиите на алианса. "Приветствам факта, че много лидери обявиха нов принос в мисиите и инициативите на НАТО", каза той.