София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАКВО СЪДЪРЖА И ЗА КАКВО ЩЕ ПОСЛУЖИ ДОКЛАДЪТ ЗА КТБ?

КОМЕНТАРИ НА ДЕПУТАТИТЕ ПО ТЕКСТА ЗА ИЗТОЧВАНЕТО НА БАНКАТА

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Първото пленарно заседание за седмицата на Народното събрание очаквано започна с реакции по доклада на британската компания „Аликс Партнърс“ за фалита на Корпоративна търговска банка.
Съдържанието на документа е 500 страници. И макар някои от депутатите все още да не са запознали с текста, скептицизъм не липсваше.
Радан Кънев заяви, че няма да се реди на опашка в деловодството на парламента, за да прочете доклада за КТБ. Кънев обаче изрази опасения дали в доклада ще има достатъчно материал за прокуратурата и дали изобщо този доклад ще доведе до нещо конкретно."Приличам ли ви на човек, който е прочел 500 страници", попита още съпредседателят на РБ.
От ДПС продължават да настояват докладът да стане публично достояние. Депутатът Йордан Цонев заяви, че ако предложението им бъде одобрено, съдържанието може да бъде известно на всички до две седмици.
"Не знам какво още очаквате да се разкрие по КТБ. Разкрито е всичко, в това число и бездействието на държавните органи, кои са точно и така нататък"
И тези народни представители, които все пак са се запознали със съдържанието на доклада, не скриха, че информацията не е достатъчна, за да се разбере кой е виновен за фалита на КТБ.
"Не е работа на синдиците да обясняват коx е виновен за КТБ. Това е мониторингов доклад, който е анализирал счетоводни баланси на фирмата. Не е тяхна работа да сочат с пръст кой е виновен, това е работа на прокуратурата" "Кой е взел парите от банката се знае още преди две години. Съдебната система обаче не прави нищо по въпроса", каза още Гечев. Той отправи и апел към съдиите и прокурорите да се заемат с виновните и да се започват процесите
"Не съм доволен от съдържанието. Всяка една фирма може да свърши същото. Препоръките са единственото стойностно в доклада", коментира той вече в парламента."Заданието е направено умишлено така само за препоръки"
Припомняме, че докладът беше предоставен на депутатите от финансовия министър Владислав Горанов вчера. Редът за достъп до написаното в него, е предварително и строго определен, а придобитата информация не може да бъде оповестявана от народните представители, които са се запознали с текста.