София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Какво трогва българския шофьор?

Забелязваме ли паметниците на убитите по пътищата?

7 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Колко пъти, когато ви е предстояло пътуване  сте се замисляли, че на пътя дебне опасност? Колко пъти по време на пътувания сте си представяли, че може да станете част от черната статистика на пътнотранспортните произшествия в България? А някога забелязвали ли сте хилядите малки паметници по пътните банкети и по разделителните ивици?

Когато човек тръгва на път и знае, че на края го чакат близки, приятели и хубави моменти, той не мисли за онова, което може да му се случи докато пътува до крайната си цел. Не само че не сме подготвени за най-лошото, ние дори не вярваме, че може да се случи точно на нас. За съжаление статистиките говорят..Говорят за невнимателни шофьори, за шофьори, които са карали пили, за шофьори – жива опастност.

Само за тази година в пътно транспортни произшествия са ранени общо 8 971 души, като от тях са загинали общо 708 души. Това означава още 708 паметника по пътищата, още 708 почернени семейства.. А годината още не е свършила. Идва и нова година. Идват и нови статистики.

За 2015 година паметниците на убитите по пътищата са били 6 000. За 2016 година те ще бъдат с 708 повече.