София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Калфин: Анулираме поръчките по ОП „Обучение и заетост“

Операцията е за 81 млн. лева

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Подадените поръчки от фирмите по ОП „Обучение и заетост“ ще бъдат анулирани, за да се осигури прозрачност. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция, насочена към началото на първи етап от ОП „Обучение и заетост“ оперативната програма.

Програмата е за субсидиране и назначаване на хора от рискови групи – безработни на възраст над 29 години, на предпенсионна възраст над 54 години, на трайно безработните над 1 година и хората с ниско образование. Операцията е за 81 млн. лева.

По думите на Калфин в нея се предвиждат няколко етапа, като първият етап за предоставяне на заетост ще бъде финансиран с 8 млн. лева и ще стартира до 1 седмица. Министърът на труда и социалната политика подчерта, че поради огромният интерес към тази първа стъпка от програмата ресурсът ще бъде увеличен на 30 млн. лева.

По повод на прозрачните условия за подбор на фирмите, Ивайло Калфин обяви и критериите – възможност за наемане и ангажираност на наетите за по – дълъг срок.
На въпрос каква е основната причина за анулиране на поръчките, министърът отговори с две думи – равноправност и прозрачност.