Гледай
на живо

Калининград – най-лошият кошмар на НАТО?

Русия оценява възможността на Калининград за защита от САЩ

Американските самолетоносачи от класа Нимиц и Форд са твърде тромави, за да изпълняват задачи в Балтийско море, но ще бъдат уязвими при приближаването си до Калининград, пише руското издание Националният интерес .

Според публикацията, американските самолетоносачи имат ограничени възможности за военни действия на предполагаем европейски оперативен театър. Специална заплаха за тях представляват анти-подводните крилати ракети, базирани на брега и морето, предава РИА Новости.

Също така, Русия разполага с противокорабни ракети P-800 "Onyx" на различни бази, които могат да доставят точни удари с каквато и да било цел от Калининград до шведското крайбрежие. Според списанието отечествената версия на бреговия ракетен комплекс "Бастион" изстрелва ракетите на разстояние от почти 600 километра, което означава, че по-голямата част от Балтийско море може да бъде обхваната от руски огнестрелни оръжия.

Освен това вестникът отбелязва, че въпреки че някои руски кораби в Балтийския флот са остарели, те са въоръжени с мощни антисубарни оръжия. Освен това районът Калининград има и други средства, включително въздушна отбрана (S-300 и S-400), които също биха представлявали опасност за Съединените щати в случай на конфликт.

По-рано изданието пише, че "въоръжен до зъби" Калининград е най -лошият кошмар на НАТО.