София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Канадска фрегата на посещение във Варна

Корабът „Сент Джоунс“ е част от силите на НАТО в Средиземно море

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Фрегатата "Сент Джоунс" (St. John's) от състава на канадските военноморски сили пристига на посещение във Варненското пристанище. От началото на 2017 г. корабът участва мисията на НАТО за укрепване на регионалната сигурност и стабилност в Средиземно море.

"Сент Джоунс" е включен в състава на канадските Военноморски сили на 26 юни 1996 г. и е бил модернизиран през 2015 г. в рамките на програмата за ъпгрейд на корабите от т.нар. клас "Халифакс".

Той има личен състав от 240 души на борда в това число и екипажът на един хеликоптер "Сий кинг", предназначен за борба с подводници на голямо разстояние от кораба.

Палубата на плавателния съд е оборудвана и със системата "Мечи капан", който позволява кацане и излитане на хеликоптери при изключително тежки условия на море.

За противодействие на подводни лодки Фрегата "Сент Джоунс" е въоръжена и с торпеда "Марк 46", няколко комплекта ракети, сред които и вертикално излитащите "Сий спароу".

Последната международна мисия на кораба, който пристига на посещение във Варна, е през март 2012 г. когато той участва в операция в Тихия океан и Карибско море за противодействие на международни престъпни групи.