София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кандидат-премиерът на Румъния състави списък с министрите в новото правителство

Гласуването на предложенията предстои в сряда

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Кандидатът за поста министър-председател на Румъния Сорин Гриндяну завърши съставянето на списъка с министрите на новото правителство. В сряда парламентът ще гласува според списъка хода на извънредното заседание.

Румънски телевизионен канал съобщи, че кабинетът на Гриндяну ще се състои от 25 министри.

Румънският президент Клаус Йоханис утвърди Гриндяну като кандидат за поста министър-председател миналия петък. Кандидатурата на Гриндяну беше подкрепена от парламентарното мнозинство, съставено от победителите на парламентарните избори Социалдемократическата патия и Алианса на либералите и демократите.

По данни на местните медии в състава на правителството влизат 4 министри ит Алианса, а останалите са от Социалдемократите.

Предстои извънредно заседание на парламента, на което Гриндияну ще представи програмата на своето правителство, след което ще започнат дебати и гласуване по предоставения вот на доверие към предложенат правителствена програма и списъка с министрите в кабинета.

Изборите в двукамерния парламент на Румъния, състоящи се от Сенат и камарата на депутатите се проведоха на 11 декември. Лидерството, както и на миналите избори е за Социалдемократическата партия. На второ място е Националната либерална партия, а на трето е Съюзът за спасение на Румъния. В парламентарният състав на страната влизат шест партии, които преодоляха 5% бариера.