София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Каракачанов: Полът не е социална категория

Вицепремиерът не одобрява критиките на Симеонов чрез медиите

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 „Ценностната система на европейската нация е свързана с християнската религия и сега някой се опитва да унощожи този ценностен идеал на нацията. През тази конвенция ще се опитат да ни наложат точно тези множество полове“, това каза пред Нова вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно спора за Истанбулската конвенция. Той е категоричен, че референдум по темата е необходим и то възможно по-скоро.

„Една добра идея да се реши проблема с насилието над жените е опорочена с опит за прокарване на  т.нар. „джендър идеология“, посочи Каракачанов. По думите му в някои от членовете на конвенцията  се поставени понятия като  „социален пол“, но според вицепремиера полът не е социална категория и това е неприемливо.

Относно изказването на Валери Симеонов в медиите против референдума за Истанбулската конвеция, Красимир Каракачанов посочи, че раздразнен от факта, че негов коалиционен партньор го критикува чрез медиите, а не лично.

„Ако Валери Симеонов се беше поинтересувал, щях да му обясня защо искаме референдум. Неща, за които аз имам мнение, не намирам за правилно моите коалиционни партньори да ме критикуват чрез медиите“, категоричен бе вицепремиерът.

Той заяви, че коалицията със Симеонов и Сидеров може да просъществува, ако се движат в една посока и си помагат един на друг, „но когато някой се опитва да ми бъде ментор – няма да я бъде“, посочи Каракачанов.