София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КАТ вече снима без предупреждение

Пътните полицаи вече не са задължени да поставят знака Е24

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Пътните камери на КАТ вече снимат без предупреждение. пътните полицаи вече не са задължени да поставят знака Е24, обозначаващ участък от пътя, в който се извършва видеоконтрол. Промяната идва, след като в края на юни парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата. Според други промени в закона пътните полицаи вече ще са задължени да извършват проверки само в обхвата на камерите в случай, че в патрулката им има такива. Промяната идва главно заради новите коли на КАТ, оборудвани с камери на предното и задното стъкло с цел да се предотвратяват корупционни практики.

Новите патрулки са свързани и с електронната система на КАТ. По този начин полицаите могат да проверяват дали водачът и пътниците имат издадени електронни фишове и при необходимост да им ги връчват.

Междувременно с промените се увеличават и наказанията за собственици на коли, предоставили автомобила си на неправоспособен водач. при подобно нарушение колата ще се спира от движение за срок от половин до една година вместо досегашния един месец.

От началото на годината КАТ вече сваля регистрационните табели и на шофьори без книжка, както и на такива, употребили алкохол или наркотици.