София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЕВР РЕШИ: 14% по-скъп природен газ от 1 октомври

Очаква се скок в цената на топлата вода и парното

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Комисията за енергийно и водно регулиране взе Решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за IV тримесечие на 2018 г., съобщиха от КЕВР. Цената на природния газ, на която "Булгаргаз" ЕАД ще продава на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, до края на годината ще в размер на 456,65 лв./1000 нм3 или 43,28 лв./MWh (без акциз и ДДС). Тя е с 13,89 на сто по-висока от цената за третото тримесечие на 2018 г.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него Методика, съгласно която се вземат предвид промените на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и измененията в курса на щатския долар спрямо лева.

Утвърдената от КЕВР цена включва компонента за услугата "обществена доставка" и компонентата "задължение към обществото".

Поради запазване размера на съпътстващите такси за достъп, пренос, разпределение и снабдяване с природен газ, повишението на цената за крайните битови и стопански клиенти - ползватели на природен газ, ще бъде под 8 на сто, допълниха от регулатора.

КЕВР не изключва ново увеличение на цената на природния газ от 1 януари

При това увеличение цената на парното и топлата вода със сигурност ще се повиши. Окончателното решение на регулатора за цената на парното се очаква в понеделник.