София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Китай ще намали вносните мита за европейски стоки

За пет месеца търговията между Китай и страните от ЦИЕ се е увеличила с 24%

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Правителството на Китай ще намали митата за внос на европейски стоки, а страната ще продължи да се отваря към пазара на Евросъюза. Това заяви китайският премиер Ли Къцян по време на откриването на провелата се днес в София среща на върха между страните от централна и Източна Европа и Китай „16+1“.
 
Данните, съобщени от Ли Къцян сочат, че общият стокообмен Китай с държавите от Европейския съюз възлиза на 30 милиарда евро, като 65% от тях са с Великобритания, 6% с Германия и едва 2% със страните от централна и Източна Европа. Тенденциите обаче се променят отбеляза  Ли Къцян, като обяви, че само за първите 5 месеца на 2018-та година търговията между Китай и страните от от ЦИЕ се е увеличила с 24% и подчерта, че Китай иска силна Европа.
 
 
На събитието, на което присъстваха и лидерите на страните от Западните Балкани, бяха обсъдени редица инфраструктурни проекти. Взе се решение за сключване на 20 споразумения за търговия между страните от Централна и Източна Европа и Китай.
 
Българският премиер Бойко Борисов пък подчерта, че форумът не цели да разделя Европа на Западна и Източна.
 
 
Припомняме, че голямата новина за България дойде вчера, когато стана ясно, (е Китай открива кредитна линия за страната ни в размер на 1 милиард и 500 милиона евро, която е към Българската банка за развитие и ще кредитира малки и средни предприятия. Другото, което Ли Къцян обяви е, че държавата му иска да отвори Център за перспективни проучвания у нас, в който да се обучават представители на китайския бизнес  как да работят по европейските правила. От своя страна пък България поиска китайски инвестиции в строежа на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“.